dissabte, 29 d’abril del 2017

QUÈ ÉS UN PREMI? QUÈ SIGNIFICA?



Quan en qualitat de pares donem un premi al nostre fill, l’estem recompensant d’una activitat que ha realitzat d’acord als nostres criteris. En gran mesura és la compensació per l’obediència. Cal no oblidar-ho, això. És cert que com a pares primem aquella activitat que considerem que és bona per al nostre infant. Tanmateix, cal que el nen demostri una absoluta conformitat amb allò que si li ha demanat. Cap pare premia el seu fill per fer allò que no toca; i no toca tot allò que el pare no demana.
Els premis que atorga la societat mitjançant les seves i diverses institucions no són més que el pagament per l’obediència, són el reconeixement al premiat per l’acceptació d’allò que significa la institució que li atorga el guardó.
Per això Juan Goytisolo quan li comunicaren que havia guanyat el Premi Cervantes s’exclamà: «Què he fet malament?» Certament aquesta és la resposta que dicta una ment intel·ligent. Però el món està farcit de vanitosos plens d’orgull. I així ens trobem amb premis Nobel, com l’ínclit Vargas Llosa, que no cabia a les sabates quan el rebé, i potser no s’adonava que rebia el caramel que el pare dóna al seu fill. Moltes vegades els que més serveixen, els més esclaus, són els més agraïts, els que menys s’adonen que la seva llibertat fa molt que la prostituïren.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada