dissabte, 6 de gener del 2018

2018 : L’AMENAÇA DE L’OLIGARQUIA MUNDIAL



No són bons temps per a la lírica. Un cop d’ull damunt de la situació mundial és per fer venir por. Tant se val mirar a orient o a occident, al sud o al nord, sembla que arreu les elits financeres i econòmiques han assolit de controlar les brides del poder. Un fenomen estrany s’ha produït, ja que fins i tot els règims ‘comunistes’ - llevat de l’excepció nord-coreana – han assumit el neoliberalisme i l’adoren com a gran Déu pagà. Malauradament, la democràcia està tocada de mort a molts països del món. Ens han volgut fer creure que el fet de posar unes urnes i deixar que la ‘xurma’ voti és la demostració de la democràcia, i res no està més lluny de la democràcia que això. La democràcia no es consolida en un acte, sinó que és un exercici, com espero demostrar uns paràgrafs més avall.
Abans d’entrar en aquesta demostració, vull fer unes observacions, que val a dir que hauran de ser generals en tant que no és possible de fer-les país a país, essent cada país diferent de qualsevol altre per molt diverses raons. La putrefacta democràcia espanyola l’obvio, perquè és la desgraciada referència habitual dels meus escrits, ara que estem immersos en la consolidació del nostre país com a nova república. Però, si mirem els països comunistes, molt d’ells amb economies mixtes, veiem que l’oligarquia sistèmica de tot règim autoritari hi és present a tots els nivells de la vida política; un fet que, d’altra banda, no sorprèn. Si mirem els països en vies de desenvolupament, trobem a tot arreu unes deficients democràcies, tan deficients que recorden més les polítiques de les ‘repúbliques bananeres’ que allò que hauria de ser una democràcia real. I quan mirem els models democràtics moderns, representats pels Estats Units i els països europeus, sobretot i per la seva importància: Alemanya, Anglaterra i França, comprovem que el dèficit democràtic és molt preocupant. Als Estats Units hi governa una poderosa oligarquia econòmica que ha trobat en ‘l’eminència intel·lectual’ dels seus darrers presidents, la clau per convertir el seu exemple de model democràtic en una caricatura. Tot i això, l’essencial separació de poders i el respecte a la llibertat de premsa, encara els converteix en un punt de referència. Això no obstant, el sistema està seriosament amenaçat pel poder de la nova oligarquia, una oligarquia que no té el mínim escrúpol en res. En res de res. D’altra banda, a Europa, són massa els signes que fan evident una tendència progressiva i vertiginosa envers el desmembrament de les essències de la democràcia. Avui, sembla que la grandesa d’aquest sistema polític rau exclusivament de fer eleccions a tort i a dret a tot arreu, i així es demostra la força d’un sistema que ens fa ser respectats per tota la ciutadania del món. Però Macron – aviat començarem a veure què és veritablement aquest Riverita a la francesa -, Merkel – la ‘corporeïtzació ‘ del neoliberalisme demagògic – i Juncker – el representant del ‘cantó fosc’ - són la sagrada trinitat que vol desballestar tot l’engranatge democràtic i social del segle XX en el continent. Per sort, els únics europeus que encara mantenen fidelitat a l’essència de la democràcia són els petits països del nord.
Els grans països han sucumbit a la corrupció de la democràcia, al sotmetiment del sistema als interessos del gran capital neoliberal, a la demagògia més brutal i descarada – la teatralitat política – i a l’afebliment del govern de la majoria a favor del govern de les elits econòmiques, l’oligarquia financera. Al poble se l’ensinistra, se l’enganya amb el suport necessari de la premsa escrita, radiofònica i audiovisual, i se’l convida a participar en el gran acte de la democràcia: les eleccions, on sempre surt vencedora la mateixa oligarquia.
Quan el poder de les corporacions i els lobbys és més gran que l’autonomia estatal, els polítics es converteixen en vividors, ninots al servei de l’oligarquia econòmica. Per això, avui, no hi ha política, només hi ha partits polítics, i no hi ha democràcia sinó un combat demagògic per obtenir el premi del triomf de partit, la qual cosa significa més ingressos, més poder personal per al líder i, amb això, el sotmetiment a les màfies financeres que d’aquesta manera dirigeixen el poder. Banca i premsa, arreu, són els motors del neoliberalisme, els polítics són la gasolina demagògica, i amb aquest combinat, tenim una nociva contaminació del sistema democràtic, i amb això l’ecosistema natural per a un règim tan complicat com aquest es va destruint a poc a poc.
Un veritable sistema democràtic és aquell que fonamenta l’èxit del país en una justícia eficient, un repartiment equitatiu de la riquesa, una disputa política de diferents estructures econòmiques i socials per al país, tot plegat en l’exercici de la llibertat ciutadana recollida en uns drets iguals per a tots... fins a arribar a l’emissió del vot en les eleccions. Si un poble vota, però cap dels fonaments del sistema democràtic es compleix, ens trobem en un parany, en una mena de realitat política virtual. I quan la democràcia és virtual, ja no és democràcia.
Tots recordem l’estafa als clients de Volkswagen i l’atemptat contra la salut pública de les pràctiques contaminants de l’empresa, les quals, l’estafa i l’atemptat, foren admesos per totes les altres marques sense cap altre acte de contrició que un ‘oh, ho sentim’. I aquí pau i després glòria. Ara estem descobrint les males pràctiques d’Apple - s’ha de ser ximple per no haver-ho intuït - i també la negligència dels seus superdotats enginyers informàtics... I podríem fer una relació prou llarga amb la resta de grandíssimes empreses que han pogut créixer per les irregularitats, les il·legalitats i el consentiment – molt ben pagat – dels polítics de torn. Per tot això, hem de pensar que l’oligarquia és el màxim enemic de la democràcia. Les elits no cercaran mai gent capaç, sinó gent obedient, i si pensen poc, molt millor. Ja no dic res si a més a més són uns pobres diables amb ànsies de notorietat i ganes boges de grimpar sense cap mirament ètic ni escrúpols de cap tipus. Gentalla de la classe de Manuel Valls, Alberto Carlos Rivera, De Guindos, etcètera, etcètera.
La democràcia és pacte i eficàcia. El món s’ha enxarxat en una guerra econòmica, fruit de la ‘meravellosa’ globalització, i només hi triomfa la traïció i la incompetència. Potser el 2018 haurà de copiar el lema de «Salvem les balenes» i posar-se com a repte per a la salut política de tothom: «Salvem la democràcia».

Ens hem conformat amb el concepte tradicional de democràcia i potser ens cal estudiar-la i reformar-la quant a concepte. Però això, ho deixaré per a un altre dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada