divendres, 20 de gener del 2017

QUAN SABER ÉS EL PROBLEMA



Mai com avui tot és al nostre abast, almenys en teoria. Se suposa que tota la tecnologia que disposem i a tothora fem servir ens fa més lliures, autònoms i “especials”. Potser no sigui així. Hi ha contes molt antics que ens ensenyen que la proliferació de notícies acaben per ser desinformació. Tanmateix, un hom avui cerca a la Wikipèdia i pot fer una tesi doctoral.
No hi ha cap coneixement que no sigui públic, ens diuen. I potser el coneixement, per definició i essència, sigui absolutament privat. La informació és pública , el coneixement no. Avui però, bé que les agències de publicitat saben confondre el personal: el coneixement -en tant que privat- és plaer, i la informació és a les xarxes, a les seves xarxes.
El món és un cabàs d’oportunitats!
Potser jo visc en una altra realitat, de fet, n’hi ha tantes com consciències la pensen. Tanmateix, em sento compartir un món. I quan veig gent que basa el seu coneixement en una informació, m’adono que no compartim món. Només es pot compartir allò que se sap (veritat), no una informació (coneixement real o fals). Vivim en una mena de parc d’atraccions, on els directors sembla que sempre s’esforcen a fer-nos feliços! Com els banquers!
Tots estem sotmesos a la informació. Ens assalta. Ara, pocs estan a l’abast del coneixement. I hauríem de reflexionar sobre aquestes frases.
La cruel guerra que es lliura al món pel poder: Quatre amos fent que es mati tothom per ells. Això pocs ho veuen. La informació diu que un àrab inhumà ha tornat a matar gent bona i innocent (la informació obvia que tots els dies els avions i drons americans fan el mateix; i com són rics, sense suïcides). La informació parla de guerra comercial entre Rússia, Usa, Europa, Xina, i d’altres països emergents. La realitat és que hi ha bombes atòmiques a discreció, i tots els que les tenen pensen com féu explícit un ministre del govern israelià, més o menys: “No dubtaríem en llençar l’arsenal nuclear contra l’enemic en cas de derrota”. Aquesta és una sentència, més que una realitat.
I nosaltres, pobres catalans, reclamant la independència!
El món és un vesper. El Papa, l’únic decent que he conegut, ja declarà que la tercera guerra mundial feia temps que havia començat.

No vull fer por. A ningú no li interessa, però és un risc que exigeix un gran equilibri i control dels impulsos. Que com qui diu, si l’altra et pren la davantera, guanya. He, he.


Vivim en un món tan profundament tràgic, que sort en tenim de la comèdia, si doncs no ens riguéssim de tots els desastres, el desconsol ens anorrearia. Avui viure és més que mai una condició de subsistència. Quan ens adonem majoritàriament que no és així, aleshores el món canviarà; serà tard, però canviarà. I quelcom és més que no res.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada